Orbán rettegése teljesen érthető

Magyarország miniszterelnöke az Országgyűlésben számtalan alkalommal vitatkozott már az ellenzék jelöltjeivel - mondta Havasi Bertalan, annak kapcsán, hogy több ellenzéki vezető nyilvános vitára hívta Orbán Viktor miniszterelnököt. Ennek kapcsán olvasom a fidesz-hívők hűségnyilatkozatait, amelyeknek a lényege, hogy az “ISTEN maga dönt, senki nem tudna vele szemebeszállni”.

Csak azt nem értem, hogy ezt mire alapozzák? Azok, akikkel eddig vállalta a jelölti vitát - Horn, Medgyessy, Gyurcsány - mind felmosták vele a padlót. Azóta pedig még egy kevésbé felkészült újságíróval sem volt hajlandó szóba állni. Csak nevenincs “mikrofonállványokkal”. Ha pedig konkrét kérdést kap a Parlamentben, akkor a függöny mögé bújik, vagy a válasz helyett, pofátlanul “kellemes karácsonyi ünnepet” kíván. Pedig nemcsak jóakarat kérdése a válaszadás, hanem munkaköri kötelesség is - ha van válasza, s ha nem retteg a lebőgéstől. Persze, ha nincsenek jó válaszai, vagy azok, nem állják meg a helyüket egy valódi vitában, akkor érthető a menekülés. És persze akkor is, ha kérdések várhatók az ellopott százmilliárdokról, a magánpénznek hazudott közpénzekről, a rokonoknak, pénztárcáknak juttatott uniós és állami százmilliárdokról. A rettegése meg teljesen érthető. Ez a “bujkáló kampány”, hogy meg se hirdetik, hogy melyik várost “tiszteli meg”, s még a híveket/hívőket is távol tartják a rendezvényektől ez teljesen beleillik a képbe. Senkit ne tévesszen majd meg március 15-e! Ott a már bevált módon fogják távoltartani a kritikus tömeget az “Istentől”. Ennek a receptje már ismert az elmúlt évekből. Hogy mennyire gerinctelen gyáva ember a miniszterelnök? Csak emlékeztetnék: 1957 május elsején, a Hősök terén a “forradalmat leverő Kádár” le mert menni az emberek közé. Igaz, ő nem rabolt semmit, csak a szigorú világpolitikai rendben próbált egyensúlyozni. Az akkori világrendet két poénnal Királyhegyi Pál írta le a legérzékletesebben: - “Kitört a felkelés, majd bejöttek az oroszok és helyrelőtték a békét.” A másik egy 1956-os távirata volt: - "Eisinhover elnök STOP Wasington STOP Fehérház STOP. A késlekedő kurva anyátokat STOP"  Ez csak emlékeztetőül arra, hogy a mi kis gyávánkat semmi nem kényszeríti, csak a harács.

2018. March. 11. 19:59

Kövérnek van egy kockás notesze, abba írja a rosszakat és a jókat

Megértem én, s elfogadom Esterházy bonmot-ját, mely szerint “egy bizonyos szint felett, nem süllyedünk egy bizonyos színt alá.” Ennek ellenére vannak olyan mondatok, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Amit Kövér László arról a lehetőségről mondott, hogy az ellenzéki pártok hódmezővásárhelyi mintára összefogjanak, az : “Gyomorforgató, hányingerkeltő.”

Gusztustalan és ráadásul a legaljasabb módon zárja ki a nemzetből mindazokat, akiknek elegük van a Fideszből. Ez a mondat annyit jelent, hogy aki nem a Fideszre szavaz, az Magyarország ellensége, azt el kell tiporni. Ilyet nagy nyilvánosság előtt kiejthet a száján egy politikus? Normális? Mit reprezentál ez az ember, a kormányzópárt egyik alapítója? Természetesen a pártját, s a jó barátját. És hova jutott ez a társadalom, hogy még mindig tűri? Senki nem mondta, hogy ugyan kezeltesse már magát! Én lennék túl érzékeny? Csak engem zavar ez - az egyébként semmivel sem összekeverhető, a demokráciát semmibe vevő - örjöngés? Ennyire elveszítette ez a társadalom az önvédelmi reflexeit? Persze tisztában vagyok azzal, hogy a világunk, a liberális világ a szabadságra - beleértve a szólásszabadságot is - épül, és ezzel él vissza évek óta az orbáni politika. De azt sem szabadna elfelejteni, hogy az is a liberalizmus lényegéhez tartozik, hogy mások szabadságát nem sértjük. Egyetérthetünk abban, hogy megoszlanak a vélemények, de van egy pont, amikor az én véleményem már nem “oszlik meg”: a nácizmusnak még a verbális formájával sem vagyok hajlandó semmilyen alkuba bocsájtkozni. Egyedül lennék ezzel a felfogásommal? A 90-es évek elején mondta nekem Friderikusz, aki a saját elmondása szerint együtt járt ezekkel egyetemre, hogy ha hatalomra kerülnek ne számítsak semmi jóra. Miért? - kérdeztem. Azért, mert Kövérnek van egy kockás notesze, s abba írja a “rosszakat” és a “jókat”, s téged már az egyetemi évei alatt felírt a rosszak közé. Akkor ez egy orvosi eset mondtam, s azóta ebben - minden megnyilvánulásával - csak megerősített.

2018. March. 09. 06:27