Juhász Pétert sikerült kicsinálni

A Belvárosban Juhász Péter visszalépett a képviselő jelöltségtől. Az a Juhász Péter, aki az elmúlt 8 évben lehetetlent nem ismerve dolgozott azon, hogy leleplezze az V. kerületben folyó ingatlanpanamákat, bizonyítékokat szerezzen arra, hogy a korabeli polgármester Rogán Antal és famulusai, hogyan kótyavetyélték el a kerület értékes ingatlanjait, lopták szét és herdálták el a kerület közútjainak és köztereinek felújítására rendelkezésre álló EU-s pénzeket.

Utóbbi ügyben- a Belváros Szíve program keretén belül végrehajtott korrupciós ügyekben az OLAF is vizsgálódik. Azt is tudjuk, hogy a legértékesebb vendéglátó helyek és üzlethelyiségek fillérekért kerültek Rogán baráti körének tagjaihoz, és azt is sejti mindenki, hogy emögött nyilván nem Rogán önzetlen baráti szeretete, hanem a titokban kialkudott üzleti részesedése állt. Juhász mindezért vállalata a rendőrségi meghurcoltatást, a folyamatos vegzálást, család tagjai életének megkeserítését. És ő derített fényt Rogánék fényűző, saját legális jövedelmükből semmiképpen nem fedezhető életformájára is. Minden, amit az V. kerületben folyó kormánypárti maffia működéséről tudunk - Juhász Pétertől tudjuk. Ha ő nem dolgozott volna az elmúlt 8 évben, lehetetlent nem ismerve, akkor ma nem is lenne kérdéses, hogy a kormánypárti jelölt nyeri ott a választást. Ám Juhász Péter egymagában képes volt megingatni a biztosnak látszó képviselői széket.  Hogy igaz-e, amit most a kormánypárti sajtó terjeszt róla, nevezetesen, hogy bántalmazta feleségét, arról fogalmam sincsen, és ebben nem is szeretnék állást foglalni. Azt azonban különösnek találom, hogy az erről szóló iratok a bíróság szigorúan védett irattárából kerültek ki. És még egyetlen lépés nem történt annak kiderítése érdekében, hogy vajon hogy kerültek a nyilvánosság elé szigorúan védett információk. Gondolom, mire véget ér a kampány, már egyáltalán nem fogja érdekelni a kormánypropagandát, hogy valójában mi történt a Juhász családban. Hiszen az egésznek nincs más célja, mint Juhász politikai tönkretétele. Az ilyen karaktergyilkos propagandának éppen abban rejlik az ereje, hogy mindenki azt hisz el belőle, ami korábbi meggyőződését valamint jelenlegi érdekeit erősíti.  És a kormánypárti karaktergyilkos propaganda ismét csak elérte célját. Sikerült a legtöbbet dolgozó, legesélyesebb jelöltet kicsinálniuk. És akármilyen szomorúan hangzik is, most a többi ellenzéki jelölt azon a gesztenyén osztozkodik, amit Juhász kapart ki. Márpedig amíg a magyar demokratikus ellenzék nem tanulja meg a méltányos, autonóm és szolidáris viselkedést, még akkor is, amikor a saját, közvetlen érdekeiről van szó, addig nem fogunk kikászálódni ebből a közéleti-politikai mocsárból. Hangsúlyozom, fogalmam sincs mi igaz ebből a zaklatási ügyből, ám irodalmi élményeimből és hétköznapi tapasztalataim alapján mindkét esetre bőven láttam példát: arra is, hogy igazságtalanul hurcoltak meg és tettek tönkre valakit és az ellenkezőjére is. Mindenesetre a népítélet a legborzalmasabb.

2018. March. 24. 13:17

Elképesztő Lázár János ócska, primitív poénja

A tegnap un. Kormányinfo - ahol általában nem hangzik el semmiféle érdemleges információ, csupán a kormányszóvivő és a kancelláriaminiszter mantrázza arcpirító magabiztossággal és cinizmussal az azon a héten aktuális propaganda szövegeket - hű lenyomata volt annak a politikai mocsárnak, amelyben élünk.

Mert egyrészt elképesztő, ahogyan Lázár János egy ócska, primitív poénnal próbál kitérni a kérdések elől, amelyek egy, a kormányfőt és őt is közvetlenül érintő 13 milliárdos bűnszövetségben elkövetett korrupciós ügyre vonatkoznak. Amikor az Elios-ügyről kérdezték, akkor azt válaszolta, hogy a közvilágítási program sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy vasárnap, amikor egy ultipartiról ment hazafelé és nagyon kellett vizelnie, nem tudta ezt a utcán elvégezni, mert annyira fényárban úsznak a hódmezővásárhelyi utcák. Gondolom a jelenlévők közül senkinek nem volt kedve elmosolyodni ezen a viccesnek szánt válaszon, hiszen ilyen stílusban a legbunkóbb főurak anekdotáztak a kocsisoknak, nem pedig a XXI. században egy vezető politikus az újságíróknak. Ugyanakkor rendkívül visszatetsző volt az is, hogy miután egy MSZP-s politikus, Harangozó Tamás, képviselői jogával élve megszakította a sajtótájékoztatót és kérdéseket tett fel Lázár Jánosnak, a válaszokat meg sem várva sarkon fordult és kiviharzott a teremből, mondván, hogy vidékre kell mennie. Ilyen nincs! Ha kérdéseket tesz fel valaki - különösen úgy, hogy másokat beelőzve él, egyébként nehezen indokolható politikai előjogaival - akkor a legkevesebb, ami elvárható, hogy megvárja a kérdésre adott válaszokat. Lázár higgadtan vette tudomásul Harangozó tolakodását és megígérte, hogy válaszolni fog a kérdésekre, ám Harangozó jelezte, hogy ezt nincs ideje megvárni. Ebből a csörtéből vitathatatlanul Lázár került ki győztesen.

2018. March. 02. 15:45

Ilyenkor elhiszem, hogy a szeretet erősebb a gyűlöletnél

Napok óta nem tudok szabadulni egy olyan képsortól, amely a szó szoros értelmében a meghatottság könnyeit csalta a szemembe. Az RTL Klubon készülő "Házon kívül" c. közéleti magazinműsorban - amely egyébként a magyar kereskedelmi televíziózás legszínvonalasabb darabja és ha csak tehetem megnézem - ezen a héten egy nyírségi család szívszorító történetét mutatták be.

A negyven körüli, kétgyermekes édesanyán a közeli kórházban egy rutinműtétet hajtottak vége, ám a beavatkozás végén az anya éber kómába esett és azóta is magatehetetlenül fekszik otthon. Őt magát és két immár kamasz fiát a nagyszülők látják el,. elképesztő szeretettel és odafigyeléssel. A mozdulatképtelen nőt minden reggel kiemelik az ágyból és átteszik egy pihenőszékbe, hogy ne ugyanazon a helyen töltse a nappalokat és az éjszakákat. Szondával etetik a bőrén keresztül, mivel rágni nem tud.  Vasárnaponként - mivel az volt a kedvence - a nagymama rántott húst készít burgonypürével, amit összeturmixol és az így elkészült folyadékot injekcióstűvel juttatja be lánya szervezetébe.  Amikor az édesanya kiemelte a lányát az ágyból, akkor kivillant a lány bokája és látszott, hogy tele van - gondolom matrica-tetoválva, a legmenőbb rajzokkal szimbólumokkal. Ettől a szem nem maradt szárazon. Mert a szülők annyira szeretnék, hogy immár nyolc éve kómában lévő lányuk ne maradjon ki semmiből ami jó, ami divatos, ami menő, hogy még erre is gondolnak. Miközben a napi 24 órás ápolás költségei már mindent elvittek. Eladták az autójukat, a televíziójukat, a mosógépüket, alig jut pénz az alapvető élelmiszerekre. 8 évnyi pereskedés után a bíróság 120 millió forint kártérítést ítélt meg a családnak, akik most teljes zavarban vannak, hogy mi kezdjenek ilyen hatalmas összeggel. A családot képviselő ügyvéd - Helmeczy László - hosszasan magyarázta nekik, hogy a pénzt el kell tenni, mert annak az a célja, hogyha már a család nem tudja ápolni a nőt, akkor találjanak valakiket, akik tovább viszik a staféta botot. Ezt hallgatva a nő édesanyja elsírta magát: ő nem vágyott 120 millió forintra, ő a kislányát szeretné visszakapni. És tudja, hogy egy nap ez meg is fog történni.  Köszönöm Helmeczy László, Moskovics Judit, Boros Krisztina és a Házon kívül teljes stábja! Ilyenkor néhány percre elhiszem, hogy a szeretet tényleg erősebb a gyűlöletnél.

2018. February. 09. 11:45

Már beszélni, vitatkozni sem szabad

1931-ben a Jedwabne nevű lengyel kisvárosnak összesen 2167 lakosa vol, körülbelül 60 százalékuk zsidó származású. A lengyel és zsidó közösség békességben élt egymás mellett a kisvárosban.

1939-ben a német csapatok elérik Jedwabnét és felgyújtják a zsinagógát. Néhány hét múlva - 1939 szeptemberében - Jedwabne szovjet megszállás alá kerül.  1941 júniusában a szovjeteket a német megszállók váltják. Június végén kitör az első zsidó-ellenes pogrom. Néhány jedwabnei lengyel fiatalember kegyetlenül megkínoz több zsidót, a szemtanúk négy gyilkosságról számolnak be. Július elején a jedwabnehez közeli Wasosz Grajewszkiben és Radzilowban tör ki zsidó -ellenes pogrom, amelynek eredményeképpen több száz zsidót, különös kegyetlenséggel megkínoznak, lemészárolnak.  Jedwabnéban ezekben a napokban új lengyel városvezetést választanak, amely a németekkel együtt megegyezik, hogy lemészárolják a helyi zsidó lakosságot. Jedwabnéban, Július 10-én, vasárnap a városvezetés a helyi zsidókat a főtérre vezényli, akiknek egész nap a tűző melegben étlen-szomjan kell a főterek takarítaniuk. Időközben a környező városokból több tucat husángokkal, baltákkal és késekkel felfegyvezerzett lengyel suhanc érkezik Jedwabnébe és reggeltől ezekkel az eszközökkel bántalmazzák a kihajszolt zsidókat. A tér kijáratához őröket állítanak és a szökni próbáló zsidókat visszalökik a tömegbe. Azokat a zsidókat, akik az egész napi pogrom után életben maradtak egy pajtába hajszolták, ott rájuk zárták az ajtót és a pajtát felgyújtották. Így pusztult el 1941-ben a jedwabnei zsidóság. Alig néhány szerencsés túlélő maradt a több ezres közösségből.  Jedwabne történetét egészen a rendszerváltásig "jótékony homály" fedte Lengyelországban. A háború befejezése után a pogrom néhány vezetőjét elítélték, többségük azonban 1-2 év eltelte után szabadult. (Pályi András "Beszélő" nyomán)  Mindeközben Lengyelországban a háború befejezését követően egymást érték a pogromok, nem egy helyen halálos áldozatokkal. A hatvanas évek elején pedig gyakorlatilag elzavarták a zsidó lakosokat az országból. Jadwabnéről - a maga valóságában - én először Adam Michnik Gazeta Wyborczban megjelent "A jedwabnei sokk" című esszéjében olvastam. Azaz írás az egész haladó világot megrázta.  Aztán újra elcsendesett a világ. A mélyben azonban, mint a szú a fában, úgy rágta a lengyel társadalom lelkét a kibeszéletlen tragédia. A nacionalista pártok és az egyház azt hajtogatta, hogy az eset nincs megnyugtatóan kivizsgálva és azt próbálta sulykolni, hogy a tragédiáét és általában több millió zsidó származású lengyel állampolgár meggyilkolásáért kizárólag a német megszálló hadsereget terheli a felelősség, a lengyel államnak és a lengyel népnek mindehhez semmi köze, ők csak áldozatai voltak a német megszállásnak. Mintha csak a hazai szélsőjobboldali narratívát - Szabadság téri emlékmű, Sorsok Háza, Horthy Miklós, Nyírő József, csendőrség stb. hallanánk.  Most pedig a lengyel parlament egy törvényt fogadott el, amelynek értelmében akár börtönnel is büntethetőek azok, akik a lengyel állam vagy a lengyel nép felelősségéről beszélnek a Holokausztban. Tehát már beszélni, vitatkozni sem szabad róla. Tudományosan sem. Arra vonatkozó törvények, hogy miről szabad tudományos vagy hétköznapi vitákat folytatni és melyek a politika által megpecsételt tabutémák, csak a totális diktatúrákban születtek.  Aki akár Budapesten a Katona József Színházban, akár Szombathelyen a Weörös Sándor Színházban látta a Mi osztályunk c. kiváló előadást, az képet kaphat arról, hogy a Holokausztban milyen szerepet játszottak az egyes államok és a népek egy része. Nemcsak a lengyelek, hanem a magyarok, a románok, a franciák, a litvánok stb. épp úgy. Gondolom most majd ezt a darabot is betiltják Lengyelországban (aztán talán nálunk is a a "dve bratanki" szellemében). Pedig minél kevesebbet beszélünk ezekről az eseményekről őszintén, minél inkább megpróbáljuk öntetszelgő hazugságokkal elfedni a valóságot, annál közelebb kerülünk újabb ilyen szörnyű cselekményekhez. Ezektől a szörnyűségektől és traumáktól egyedül az őszinte szembenézés és felelősségvállalás óvhat meg. És ne gondolja az, aki erre nem vállalkozik, az holnap nem lehet ugyanennek az áldozata. Bárki lehet... ha egyeseknek nagyobb esélye van is erre...

2018. February. 07. 11:22